Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Vluchten > Uitslagen Nationale Concoursen > Nationale Concoursen 2017 > A. van der Meer & Zonen uit Utrecht winnen Dax Sector 3

A. van der Meer & Zonen uit Utrecht winnen Dax Sector 3

Op de maandagavond na de overwinning op Dax probeerde ik een afspraak te maken met de overwinnaar A. van der Meer & Zonen. Hiervoor moest ik contact opnemen met de kapitein van deze combinatie ‘Dennis van der Meer’. Na het uitwisselen van telefoonnummers lukte het om Dennis aan de telefoon te krijgen. Nog vol emotie en adrenaline was zijn eerste reactie: ‘moet dit nu? Ik word er gek van man’. En dit in het geweldige Utrechtse dialect. ‘Nee, hoeft niet nu’, was mijn antwoord, ‘zeg maar wanneer je kunt’. ‘Ik ga eerst op vakantie en daarna zien we wel’. Uiteindelijk werd de afspraak gemaakt voor dinsdagavond.

Op dinsdagavond kreeg ik een Dennis aan de telefoon die nog steeds vol emotie zat. Dennis startte het verhaal en ik hoefde alleen maar te luisteren. Er was bij het inkorven van de duiven veel vertrouwen. De duiven waren goed gemotiveerd. Zo goed gemotiveerd dat er niet meer getraind werd. Uiteraard kregen ze hier wel de mogelijkheid voor maar ze wilden eigenlijk niet van hun nest af.

Dennis was blij om te zien op teletekst dat de duiven van Dax om 11.00 uur gelost waren. Zoals altijd stond Dennis vroeg naast zijn bed en omdat de duiven niet voor 10.00 uur verwacht werden, ging hij op de koffie bij Jay Lissenberg. ‘Even een bakkie doen op de tuin bij Jay. Gezellig en even de verwachtingen bespreken van wat er komen gaat’. Dat deze twee toppers vrienden zijn en elkaar alles gunnen, blijkt wel uit het feit dat er vorig jaar 50 jonge duiven werden geruild. Nadat de koffie bij Jay opgedronken was, besloot Dennis om 07.15 uur om naar de hokken te gaan. Bij aankomst zaten er nog twee jonge duiven op het dak van de avond ervoor.

Co, het broertje van Dennis, was inmiddels ook al bij de hokken te vinden en stond buiten aan de koffie. Dennis had nog niet ontbeten en besloot om eerst even een boterham te eten. Op het moment dat Dennis een hap wilde nemen, kwam er een schreeuw van Co uit de tuin. ‘Er komt een duif aan!’ Met de mond vol antwoordde Dennis: ‘dat kan niet Co, het is een van de jonge duiven die nog buiten zit’. ‘Nee echt niet, hij zit achter de schoorsteen’. Dennis liet zijn boterhammen voor wat het was en rende naar buiten en zag tot zijn grote verbazing de twee jonge duiven op het dak van het huis zitten. ‘Roep dan!’, schreeuwde Co. Dennis deed dit en achter de schoorsteen kwam een duif vandaan en landde op de klep. Het is er een van Dax.

Het was de duivin NL14-1767221 die te zien was op het constateersysteem. De tijd die werd aangegeven was 08.51.11 en een gemiddelde snelheid van 1128.362. Deze prestatie is goed voor de 1e Prijs Nationaal Dax Sector 3 van 2573 duiven.

Na het melden van deze duif werd als eerste zijn vriend Jay Lissenberg gebeld. ‘Ik heb er heen man! Pfff geweldig!’ En de emoties namen de overhand bij Dennis. ‘Hier doe je het voor, hiervoor laat je je gezin wachten, besteed je te weinig tijd aan je kinderen en dan krijg je er dit voor terug. Eén woord: PRACHTIG!’ Jay liet Dennis gaan en toen hij daar de ruimte voor kreeg feliciteerde hij hem. Snel werd de plek weer ingenomen om de rest van de duiven op te wachten. Uiteraard kregen Dennis, Co en de Arie hier weinig tijd voor door de vele telefoontjes, bloemen, aandacht en controle van de duif.

Door de drukke werkzaamheden die Dennis heeft met zijn eigen stratenmakersbedrijf heeft iedereen binnen de Combinatie zijn eigen taken. Zo doet Arie, de Vader van Co en Dennis, elke dag om zes uur in de ochtend de duiven. Maakt alle hokken schoon, laat de duiven trainen en voert de duiven met het voer dat Dennis de avond ervoor klaar heeft gezet. Co kan helaas vanwege zijn longziekte niet de hokken in en neemt de administratie voor zijn rekening. Dennis is de kaptein van het hok en bepaalt, in overleg met de overige teamleden, welke duiven er gespeeld worden. 

Jalisa

De winnende duif draagt de naam ‘Jalisa’. Zij is vernoemd naar de dochter van Dennis en zijn vrouw.

Hoe worden de duiven gespeeld en voorbereid?

De duiven worden ongeveer in maart gekoppeld en brengen een koppel jongen groot. Na het grootbrengen wordt er veel tijd besteed aan de training van de duiven. Vanaf de eerste vitessevlucht gaan ze mee. Er wordt niet gekeken naar het weer of iets dergelijks. Soms wordt er een eendaagse fondvlucht meegedaan. Dit is een beetje afhankelijk van het programma. Het nestspel viert hoogtij bij de Combinatie Van der Meer. Het liefst korft Dennis de duiven in op een jong van 8 à 9 dagen. Dit is, volgens Dennis, een ideale stand waarop zowel de doffer als duivin zeer gemotiveerd op kunnen zijn. Er is voor het nestspel gekozen omdat dit het makkelijkst is. Zeker gezien de drukke werkzaamheden van Dennis. Uiteraard vangen dan de overige teamleden dit wel op, maar gedreven als Dennis is, wil hij er gewoon bij zijn en zien wat er gebeurt op het hok Van der Meer.

Heeft u een advies voor ons om ook zo’n prachtig resultaat te kunnen behalen?

Om goed te kunnen presteren moet je het voor jezelf en de duiven eenvoudig houden. Hoe moeilijker je het je maakt, hoe meer fouten je kunt maken. Start met hele goede duiven, een goed hok en wees streng en goed voor de duiven. Resultaten komen dan vanzelf. De rest is niet relevant in de duivensport.

Deze combinatie is, relatief gezien, nog niet zo heel lang actief op de marathonvluchten. Bij de start hiervan is er goed onderzoek gedaan om te kijken bij welke liefhebber de beste duiven zaten. Het oog is hierbij gevallen op Nico Volkens. Bij deze geweldige liefhebber zijn dan ook gelijk duiven gehaald uit de beste die Nico had. Het klikte goed tussen Nico en Dennis en Nico gaf nuttige adviezen die Dennis opvolgde. De resultaten waren eigenlijk direct zichtbaar. Hiervoor is Dennis Nico enorm dankbaar en weet hij ook zeker dat de adviezen van Nico bijgedragen hebben aan deze schitterende overwinning. Nico Volkens bedankt!

Waar is ingekorfd en afgeslagen? Helpt u mee bij de te verrichten werkzaamheden in het NIC?

De Combinatie Van der Meer is al zeker 8 jaar lid van de postduiven vereniging NOC de Rode Doffer. Deze relatief grote vereniging met 40 vliegende hokken in Utrecht is een gezellige club en er worden mooie feestjes gebouwd. Bij NOC de Rode Doffer zijn ongeveer 10 marathonspelers en 30 programmaspelers lid. Een mooie verhouding volgens Dennis. Dennis zou graag een functie vervullen binnen de vereniging maar heeft hier gewoonweg geen tijd voor. ‘Jammer, want ik draag graag mijn steentje bij.’

Hoe staat de sport in uw gezin? Hoe helpen uw familieleden bij het beoefenen van de duivensport.

Dennis en Co zijn eigenlijk opgegroeid met de duivensport door Vader Arie. Op het ouderlijke adres staan dan ook nog de hokken waarop gespeeld wordt. Dennis en zijn vrouw hebben twee kinderen. Een zoon van 16 en een dochter van 13. Zowel de vrouw als de kinderen van Dennis hebben totaal niets met de duivensport, bemoeien zich er ook niet mee. De kinderen zijn lekker druk met hun eigen hobby’s en de vrouw doet ook gewoon lekker wat ze leuk vindt. Het staat vast; voor de vrouw en kinderen geen duivensport.

Hebt u weleens mensen uitgenodigd om bij u te komen kijken?

Bij de familie Van der Meer is iedereen welkom. Er wordt altijd gezorgd voor de koffie, eten, drinken en gezelligheid. Dit weten veel mensen en komen ook vaak en graag op bezoek. Ook Jay Lissenberg vindt het een geweldige familie. ‘Hier kan je altijd aankloppen en kan je altijd terecht’, zeg Jay. ‘Gewoon super gezellig.’

Omdat de duivensport hier eigenlijk een familiesport is, zijn er altijd genoeg mensen om de duiven op te wachten. Uiteraard zijn broer Co, vader Arie, Dennis en de moeder van Dennis altijd aanwezig bij de aankomsten.

Hoe kan de NPO helpen om de duivensport gezond te maken?

Dennis snapt eigenlijk niet zo goed waar de NPO nu mee bezig is. Een ding weet hij wel, dat de duivensport binnen nu en 10 jaar niet meer zal bestaan zoals hij was en is. Volgens Dennis komt dit door allerlei regelgeving en verboden die de liefhebbers worden opgelegd door het bondsbestuur. ‘Laat mensen vrij in hun gaan en staan waar ze willen, laat de mensen spelen waarop en waar ze willen en laat het fenomeen invliegduiven weer terugkeren in onze sport.’

Tijdens dit interview is er veel gelachen maar zijn er ook serieuze zaken besproken. Dennis realiseert zich maar al te goed dat goed presteren, en met name het winnen van een Nationale vlucht, niet alleen door Dennis komt. Dennis wil dan ook iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan dit succes. Hij bedankt ook iedereen voor de vele felicitaties die zijn ontvangen. Toch in het bijzonder wil Dennis zijn gezin, Co, Arie, moeder van Dennis, Jay Lissenberg en, last but not least, Nico Volkens bedanken voor alles.

Dit typeert ook weer Dennis. Snoeihard voor de duiven maar realiseert zich ook dat hij zonder de genoemde mensen helemaal niets kan in de duivensport!

Uiteraard wens ik de hele Familie Van der Meer nog heel veel succes toe bij de komende vluchten en de komende seizoenen. Persoonlijk wens ik Dennis en zijn gezin een enorme goede vakantie toe! Geniet ervan en rust lekker uit van alle hectiek.

Vincent Hoogerwerf

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.