Persoonlijke hulpmiddelen

Home > Vluchten > Uitslagen Nationale Concoursen > Nationale Concoursen 2017 > Willem Wittebol uit Oosterwolde winnaar Nationaal Dax sector 4

Willem Wittebol uit Oosterwolde winnaar Nationaal Dax sector 4

Zoals gewoonlijk gaat elke dag om vijf uur de wekker bij Co en Willem Wittebol. Zo ook deze zaterdag, de dag van thuiskomst van de duiven van Dax. Bij het inkorven zagen de duiven er geweldig uit en het was Willem opgevallen dat, hoe meer de dag van inkorving dichterbij kwam, hoe beter de duiven gingen trainen. Met veel vertrouwen hadden Co en Willem tien duiven ingekorfd voor deze mooi klassieker.

Na het opstaan wordt er eerst altijd koffie gezet, broodje gegeten en de hond uitgelaten. Dit is de taak van Willem. Als Willem met de hond aan het wandelen is, laat Co de duiven trainen. De duiven werden niet losgelaten deze dag. Verder zag deze zaterdag er hetzelfde uit als alle andere dagen.

Willem is altijd erg gespannen en zenuwachtig als de duiven thuis moeten komen. Dit kost veel energie en daarom sluit hij altijd om 12.00 uur even zijn ogen voor een middagdutje. Dit kon volgens Willem geen kwaad, want de klok en het alarm stond aan. Om 12.57.04 werd de slaap van Willem bruut onderbroken door het alarm. Willem schrok wakker en zat recht op de bank en uiteraard ging zijn eerste blik naar buiten. Er was een duif geconstateerd, maar welke? In rappe pas ging het richting systeem. En waarachtig het was de NL16-4283002 en deze was inderdaad geconstateerd op 12.57.04 met een gemiddelde snelheid van 998.540 meter per minuut.

Willem en Co zien graag de duiven aankomen maar dit zat er voor de eerste duif deze keer niet in. Snel werd de duif gemeld en dit bleek de eerste melding. Dit moet een vroege duif zijn meldde de meldpost met een iets geëmotioneerde stem en Willem werd alleen maar zenuwachtiger.  Later bleek dit ook de waarheid te zijn en wordt dit de 1e prijs Nationaal Dax in Sector 4 behaald van 924 duiven.
Het werd daarna een heksenketel. Telefoontjes, bloemen, felicitaties, visite zo gek kan je het niet noemen of het gebeurde. Tussen de bedrijven door hebben Co en Willem gelukkig wel hun tweede duif aan zien komen. Dit was de NL15-4270384 en werd om 14.09.45 geconstateerd en resulteerde in een prachtige 8e prijs Nationaal Dax Sector 4. De dag kon niet meer stuk en de eerste Nationale overwinning was een feit.  

Co en Willem vertelden nog dat ze eigenlijk altijd wel goede duiven hebben gehad. Er is een periode geweest dat het wat minder werd. Hierop werd gelijk geanticipeerd en werden er duiven van Piet Beerda op de bestaande duiven gekruist. De resultaten stegen gelijk weer. Dit waren zeer goede duiven en hebben hier altijd nog veel plezier van.

Naar wie is de duif vernoemd?

Wittebol stamboomIn 2016 is de zoon (Micha) van Co en Willem op veel te jonge leeftijd overleden. Cor en Willem vinden het dan ook passelijk om de NL16-4283002 ter nagedachtenis naar hem te vernoemen. Vanaf 8 Juli 2017 wordt deze duif ‘Micha’ genoemd. Een prachtige naam ter nagedachtenis aan hun overleden zoon.

Welke andere prijzen heeft de winnaar al gevlogen?

De winnende duif is een jaarling. Het was dan ook zijn eerste marathonvlucht. Als dit de trend is waartoe hij in staat is, zullen er nog mooie dagen beleefd gaan worden met deze duif. Micha is een zeer rustige duif die eigenlijk nooit opvalt op het hok. Doet zijn ding maar is erg fel op zijn territorium. Daarentegen is de tweede duif die geconstateerd werd (NL15-4270384) een enorme vechtersbaas. Deze duldt geen duif, hand of wat dan ook bij hem in de buurt. Dit is overigens een volle neef van Micha. 

Hoe worden de duiven gespeeld en voorbereid?

Na het kweken en het groot brengen van jongen worden de duiven ingespeeld op de vitesse, midfond en soms een eendaagse fondvlucht. De duiven voor de marathonvluchten worden op het nest gespeeld. Van tevoren wordt er een planning gemaakt welke duiven er op welke vluchten mee zullen gaan. Op basis van deze planning worden de duiven gekoppeld en wordt er geprobeerd om bij de inkorving jongen van 5 à 6 dagen te hebben. Dit is volgens Co en Willem de stand waar zowel de doffers als de duivinnen goed gemotiveerd op zijn. Co benadrukt wel dat dit geldt voor hun duiven. Soms komt het ook wel eens niet uit en zitten ze gewoon op eieren van een dag of 10 en dit gaat ook prima. Op de vraag : ‘waarom spelen jullie de duiven op nest ?’, is het antwoord simpel. ‘Gewoon makkelijk en ze hebben het altijd zo gedaan.’

Heeft u een advies voor ons om ook zo’n prachtig resultaat te kunnen behalen?

Als je toch wilt beginnen, begin dan gelijk met een goed hok en goede duiven is een advies van Co en Willem. Haal of koop bij een hele goede liefhebber jonge duiven van zijn beste duiven. Ga hier niet mee spelen, maar kweek er jongen uit. Willem vindt het van belang om te koppelen op de lijnen die genoemd worden op de stamkaarten, van de duiven. Goed kijken wat voor soort erin zit en de goede soorten bij elkaar brengen. Als jonge duif dienen ze goed ingevlogen te zijn. Om nog eens extra ervaring op te doen kan je ze dan het beste nog een paar keer inkorven op de Taartvluchten. Als jaarling kan je dan de duiven inspelen op twee korte marathonvluchten, Ruffec en/of Bergerac. Ga niet zelf de dokter spelen. Als je twijfelt, moet je ze na laten kijken door een goede arts en naar zijn advies handelen. ‘Is er niets, doe niets’, is het devies!

Waar heeft u ingekorfd en afgeslagen?
Helpt u mee bij de te verrichten werkzaamheden in het NIC?

Al meer dan 30 jaar is Willem lid van PV de Griffioen in Oosterwolde. Deze gezellige vereniging heeft nog 30 leden. Hiervan zijn er twee marathonspelers en de overige zijn allemaal vitesse, midfond en eendaagse fondliefhebbers. Co en Willem zijn de meldpost bij hun vereniging. Dit doen ze al jaren maar wordt, gezien de automatisering, steeds minder. Voor de marathonvluchten wordt er ingekorfd bij NIC De Vredesduif in Noordwolde waar na de overwinning toch een klein borreltje gedronken werd! Prachtig toch!

Hoe staat de sport in uw gezin? Hoe helpen uw familieleden bij het beoefenen van de duivensport?

Het gezin Wittebol bestaat nu uit Co en Willem en hun oudste zoon. Deze heeft helemaal niets met de duivensport maar houdt wel van dieren. Zijn hobby is vissen. Dit kan hij uren doen en dat vindt Co knap gezien zijn zeer energieke karakter. Blijkbaar vindt hij zijn rust bij het vissen en dit is uitstekend. Maar één ding staat vast, het zal nooit een duivenliefhebber worden. Co en Willem genieten samen van de duivensport en het werd mij al heel snel duidelijk dat Co zeer maar dan ook zeer gedreven is om resultaat te halen. Mooi om met zo’n gedreven vrouw over duiven te praten!

Hoe promoot u zelf de duivensport?

Co en Willem praten veel over de duivensport met mensen en promoten de duivensport waar ze kunnen. Of het zal helpen, weet Co niet. In de jeugd moeten we het niet zoeken om nieuwe leden te werven. Die hebben hele andere zaken en hobby’s waar hun energie in opgaat. Maar op wie moeten we ons dan richten om een groei van leden te kunnen realiseren? Ik denk dat dit een terechte zorg is van Co en Willem.

Hebt u weleens mensen uitgenodigd om bij u te komen kijken?

De aankomsten van de duiven wordt het liefst door Co en Willem zelf ervaren. Lekker rustig, kopje koffie en wat te eten en dat is prima. Uiteraard is iedereen welkom maar er komen niet veel mensen kijken. ‘Hoeft ook niet’, volgens Co. ‘Dit is prima zo.’ Wel is het zo dat als er iemand komt deze vaak wel heel lang zit. ‘Ook dat is gezellig maar we nodigen niet speciaal iemand uit’, aldus Co.

Wat heeft u van de NPO nodig om u daarbij te kunnen helpen?

Volgens Co en Willem is het zo dat, indien de NPO de duivensport wil redden, ze niet veel moeten veranderen. De generatie die zich met de duivensport bezighoudt vindt veranderingen lastig en worden vaak ook niet begrepen. ‘Het moet weer worden zoals vroeger’, aldus Co. ‘Iedereen kan spelen waar hij/zij wil en het moet gewoon een leuke sport blijven. En dan moet je niet veel veranderen!’

In eerste instantie had ik Willem gebeld om het interview af te nemen. Al heel snel werd de telefoon doorgeschoven naar de vrouw van Willem, Co. Het argument hiervoor was: ‘mijn vrouw heeft veel meer verstand van de duiven dan ik en als er iets op de computer moet gebeuren kan ze dit gelijk doen’. Wat een geweldig gesprek was dit. Een vrouw vol passie voor de duivensport en zeer competitief ingesteld. Die alles samen met haar man over heeft voor hun duiven en alles er uit probeert te halen. Spijtig was uiteraard om te horen dat hun zoon vorig jaar is overleden. ‘Micha heeft meegekeken vanuit de lucht en heeft bijgestuurd waar het moest en zijn dankbaarheid van leven laten zien in deze prachtige overwinning.’

Co en Willem nogmaals van harte gefeliciteerd en nog heel veel succes bij komende vluchten en de nog resterende seizoenen. Het was leuk om jullie gesproken te hebben en ik hoop dat de duif Micha jullie net zoveel plezier gaat geven als Micha destijds jullie heeft gegeven! 

Vincent Hoogerwerf

Realisatie door Four Digits op basis van Plone.